Nya Lödöse

På besök i Nya Lödöse

Den 19:e juni hade jag möjlighet att besöka utgrävningen vid Gamlestadstorget. Mattias Öbrink visade oss (vid institutionen för Ekonomi och samhälle) runt i stadsområdet.

Mattias Öbrink berättar om stadens kyrka.

Mattias Öbrink berättar om stadens kyrka.

Vi började i det stora tältet som skyddar lämningarna av kyrkan (den som låg norr om Säveån). Man har hittat en stenlagd väg fram till kyrkan samt en stor pelare som skulle hindra att kyrkan rasade på grund av sättningar. Den beryktade ”Göteborgsleran” ställde till det även för medeltidens byggare. Dessutom har kyrkogården återfunnits och hundratals skelett har grävts fram. Alla dessa fynd var oväntade då det på 1960-talet hävdades att allt arkeologiskt material då hade tagits bort!

Här kan man med tränad blick se lämningarna av kyrkan.

Här kan man med tränad blick se lämningarna av kyrkan.

Även om stadens kyrka kan vara spännande så anser jag att husen och gatorna kring kyrkan är än mer spännande. Inklämd mellan kollektivtrafikens hållplatser ligger den andra stora ytan där man just nu håller på att undersöka de historiska lämningarna. Där har en av stadens större gator hittats och den leder av en slump rakt mot den gångtunnel som byggts under spårområdet!

_MG_3628

Det har gjorts många fynd bland husen som visar på en livaktig handelsstad. En intressant iakttagelse som Mattias Öbrink gjorde var att man ännu inte har sett något avbrott i stadens utveckling. Det kastar givetvis vissa tvivel på att hela staden flyttades ut till Älvsborgsslogg under perioden 1548-63. Det kan vara så att Älvsborgsstaden var en parallell stad, eller så är avbrottet så kort att det inte går att se i det arkeologiska materialet.

Det skall bli minst sagt spännande att följa den fortsatta undersökningen av området.

Kategorier:Nya Lödöse