För första gången har jag med en bok på bokrean, det är ”Upptäck Skatås” som bokus har med i sitt reautbud. Just nu kostar den endast 49 kronor, som jämförelse kostar det e-boksversionen 139 kronor. Ett utmärkt tillfälle för dig som ännu inte skaffat denna guidebok som tar dig till historiska platser kring Skatås, platser du inte trodde fanns invid motionsspåren!

Skatås i Delsjöområdet är Göteborgs mest välbesökta friluftsområde där människor från stadens alla delar möts under promenader, jogging, cykling eller andra friluftsaktiviteter.

I boken Upptäck Skatås finns tips på omkring 20 intressanta platser att besöka i området. Alla ligger inom två kilometers gångväg från motionscentralen.

Friluftslivets tidiga genombrott skildras då människor från staden fiskade i områdets sjöar, ibland med livet som insats.

Dramatiskt var det också när tyskt stridsflyg lågsniffade över Skatås och Delsjöarna under andra världskriget och när torparfamiljen på Sandhåla blev brutalt överfallna 1847.

Drama av ett helt annat slag inträffade 1978 då sändningarna från VM i fotboll stoppades på grund av en ekorre.

I boken kan du läsa om hur Skatås förvandlades från flyktingläger till Göteborgs mest välbesökta friluftsanläggning. Men den framgången byggde på att stadens invånare redan hade ett långvarigt förhållande till naturen vid Delsjöarna. I boken kan du läsa mer om hur grusvägarna drogs fram under 1920-talet, hur friluftsanläggningar uppfördes, campingar anlades och ett koloniområde blev till. Härlanda tjärn var stadens första anlagda insjöbadplats, men dess vatten har inte bara utnyttjats av badande, där har också hållits såväl SM som VM.

Förutom 1900-talets friluftshistoria berättas även om torpen i området, givetvis om torpet Skatås samt Skålmekärr, Terra Nova, Stjärntorpet, Mon, Sandhåla, Korpås, som alla fått en uppdaterad historieskrivning jämfört med ”Storstadens utmark” som publicerades för tio år sedan.

”Upptäck Skatås” berättar även om de planer som aldrig blev verklighet så som ett observatorium på höjderna invid hoppbackarna. Boken avslutas med att du får följa med in i det nya digitala friluftslivets värld och bekanta dig med aktiviteter så som geocaching och munzee.

Boken är utgiven av Universus Academic Press.

Boken Upptäck Skatås visar dig vägen till platser inom det markerade området på kartan ovan.


Per Hallén är fil. dr och universitetslektor i ekonomisk historia med ett stort intresse för stadens grönområden i allmänhet och Delsjöområdet i synnerhet. Boken Upptäck Skatås är en uppföljare till Storstadens utmark som publicerades 2007 av samma författare.