emigrationen

Den stora utvandringen – en vandring med Stadsmuseet

Under sommaren har Göteborgs Stadsmuseum anordnat stadsvandringar flera gånger i veckan med olika teman. I torsdags följde jag med på en vandring i den stora utvandringens fotspår. Intresset var mycket stort och det fanns både göteborgare och besökare i den stora skaran som följde med på promenaden från museet till Gustav Adolfs torg (Stora Torget) och vidare in på Postgatan (Sillgatan).

Stora Torget

Postgatan är idag en ganska ödslig gata mitt i centrala Göteborg, annat var det dock under tiden för den stora emigrationen cirka 1868-1913. Då fanns det många emigrantkontor, små hotell eller härbärgen, butiker av alla slag och givetvis krogar. Gatan förde emigranterna mellan stationen och kajen, men man kunde inte gå direkt från tåget till båten, först måste ett besök göras hos polisen som hade sina lokaler i rådhusets källare (det som just nu byggs om till stadshus). Emigranten måste nämligen anmäla sin avresa, därefter var det möjligt att gå ombord på fartyget, men den byråkratiska processen och en del andra praktiska göromål gjorde att de flesta övernattade en eller ett par nätter i staden.

Postgatan 2013

Väl över en  miljon människor har passerat denna gata för att lämna Sverige och påbörja ett nytt liv på andra sidan Atlanten, ändå finns här inga minnesmärken, inte ens några informationstavlor! I slutet av gatan ligger emigranternas hus, därifrån Wilson liniens fartyg utgick, men inte ens den sevärdheten är speciellt lätt att hitta utifrån ”emigrantgatan”

Guide

Dagens guide gjorde sitt bästa för att höras ut över den stora församlingen!

Vid Kronhuset

Vandringen pågick under en timma och avslutades nere vid Packhusplatsen, inte långt från emigranternas hus (som ligger i samma byggnad som Casiont). Där gatan slutar (eller om man ser till numreringen av husen – gatan börjar) så finns ett bevarat emigranthotell.

Packhusplatsen 4 / Postgatan 1

Packhusplatsen 4 / Postgatan 1

Huset uppfördes 1898 efter H Cornilsens ritningar. Ursprungligen fanns ett bolagsvärdshus med café och restaurang i bottenvåningen och en trappa upp fanns kontor. Två trappor upp fanns hotell och på fjärde till femte våningen inrymdes bostäder. År 1910 köptes huset av Hotell AB Hembygden som var bildat av Nationalföreningen mot emigrationen. De ville ge emigranter (som de misslyckats med att övertyga om att stanna kvar i landet) en god sista natt i det gamla landet. Efter första världskriget köptes hotellet av Svenska Amerika Linien.

Vandringen i emigranternas fotspår var efter detta stopp avslutat och den stora gruppen skingrades.

Mycket av det som fanns utmed gatan under 1800-talet är idag borta och miljön där de flesta av hotellen och emigrantagenternas lokaler låg är idag helt utraderat och ersatt av Nordstadens enorma köpcentra, det finns alltså inte så mycket kvar att se men gatan är ändå värld att uppmärksammas då dess sträckning är den samma som den var då och både början vid stationen och avslutningen vid vattnet visar hur viktig den industriella tidens maskiner och framförallt ångan var för att möjliggöra massemigrationen. Till det kan man lägga att de nya kommunikationerna också gjorde biljetterna billigare och allt fler hade möjlighet att våga sig på en resa till ett nytt land som lovade bättre arbetsvillkor och bättre löner än de som då rådde i Sverige.

Kategorier:emigrationen

2 svar »