Publiksuccé för Liseberg

Det blev snudd på rekordsiffror när Liseberg invigde nya söder häromdagen och samtidigt premiärkörde den nya Virvelvinden bredvid Skyliner. Invigningsdagen blev en verklig trivseldag för hela familjen med hästar, kor och lamm framför Konserthallen, pop för ungdomen, fyrverkeri och familjeshower.

Trivsel för familjen vill Liseberg skapa även i fortsättningen med familjeprogram på söndagarna och barnvänliga attraktioner.

Svenska mästerskapen i kängurubollhoppning har inletts och finalen blir i samband med den sista Apan Lallis-showen den 8 juni. En speciell träningsbana finns på Liseberg bredvid Spegeldammen. Den är öppen dagligen (utom när det regnar) kl. 15.00-18.00 och de som vill träna får låna bollar gratis. Tävlingen är öppen för ungdomar i åldern 8-12 år.

Sittande vals

”Walzerfahrt” heter takten, som den nya Virvelvinden snurrar i. ”Som att dansa vals sittande”, tyckte Martin Ljung som hörde till premiäråkarna.

Den nya Virvelvinden snurrar hastigare, mjukare och tystare än någon annan Virvelvind i världen, enligt tillverkaren i Augsburg, som specialbyggt den nya attraktionen efter Lisebergs önskemål. Den finns i ett enda exemplar och redan vallfärdar nöjesfolk från hela Europa till Liseberg för att studera den nya kullagerförsedda Virvelvinden.

En förhoppning

Ingen göteborgare och ingen göteborgsbesökare vill väl bestrida att Botaniska trädgården är en stor tillgång för staden. Över huvud taget är Göteborg bekant och vida omtyckt för sina vackra parker och fina omvårdnad och omtanke om dessa grönområden. Så till vida kan Göteborg vara stolt över omdömet att vara ”en grön stad”.

Och i den delen av Göteborg intar Botaniska trädgården en särställning.

Så även om man är aldrig så positiv till moderna stads- och vägbyggares problem så förstår man oron som uppstått inför hotet att vi skall få en motorväg genom botaniska. Några sådana beslut föreligger inte men planerna finns, och de lär vara aktuella.

Att göteborgarna och de som ofta har sina ärenden till Göteborg och lärt sig tycka om staden reagerar inför detta hot är väl självklart.

Inte minst beaktansvärt och intressant i sammanhanget är att även utlandet reagerat. Botaniker, trädgårdsmän, naturvårdare i olika länder utrycker sin förvåning över förslaget, i fackpress i exempelvis Amerika, Japan och Västtyskland noteras med bestörtning att ”den vackra parkstaden Göteborg” har planer på att störa och delvis förstöra den för sina unika växter och träd så berömda Botaniska trädgården.

I dagarna har Göteborg haft besök av två bekanta, västtyska experter på trädgårdsanläggningar och parkområden: dr Gerd Krüssman, chef för botaniska trädgården i Dortmund, och dir. Hendrik Kordes, plantskoleägare från Hamburg. De kom till Göteborg helt enkelt för att ”höra om det var sant” – nämligen ryktet om motorvägshotet mot Botaniska.

– Vi har alltid haft Sverige som föredöme när det gällt omvårdnad av och hänsyn till städernas grönområden och parkanläggningar, och Göteborgs botaniska trädgård är ju världsberömd. Därför har motorvägsförslaget väckt en oerhörd förvåning i västtyska fackkretsar, framhöll de båda besökarna.

Och det är allt tillsammantaget uttryck för den innerliga förhoppningen att vi får behålla Botaniska trädgården frisk och oförstörd.

Dagboken

På bio

Liseberg denna vecka


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.