Premiärdags igen! Sommaren börjar gå över och alla kommer tillbaka till teatern lika arbetssugna. Och det finns roliga uppgifter att ta itu med. Det kommer att bli en spännande säsong, inte minst för teaterbesökarna.

Det börjar bra. Innan den egentliga premiären den 14 augusti har Folkan haft 30 000 besökare. Detta runt om i stadens parker. Det finns anledning hoppas att publiken kryper inomhus nu när det böjar hända sker där. Året pjäser kommer att visa upp en rad männikoöden, men först kommer Tolvskillingsoperan tillbaka. Efter sommaruppehållet är samma skådespelargäng tillbaka, alltså Niels Dybeck (som sedan flyttar till Malmö) i rollen som Mackie Kniven, Iwar Wiklander som Peachum, Gerd Hegnell som hans hustru och Irma Erixson som dotter i huset. Hans Polsters regi står sig och som tidigare är Björn Stern kapellmästare.

Den främsta anledningen, eller en av de främsta, till att det blir nypremiär på Bert Brechts Tolvskillingsopera är att Sune Örnberg skrev så här i G-T: ”Det fina med Polsters uppsättning är att råheten, ömheten, känslokylan och samhällskritiken utan att förlora i slagkraft framförs med påtaglig glädje. Det är en rolig och spännande föreställning. Ironin är alltid till hands när patos hotar att bli påträngande.”

Dagboken

Liseberg denna vecka


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.