Vad betyder ett trivsamt Göteborg?

”Det finns folk som går omkring i tröjor med en bild av Beethoven i tryck. Det finns folk med tröjor föreställande skilda undervisningsanstalter, Stålmannen och Beatles. Sedan finns det de som har vita tröjor med röd blomma. På dem står det: ”Ett trivsamt Göteborg”.

Flest tröjor syntes i Slottsskogen, Göteborg, under ha-det-kul-söndagen, den minnesvärda dag när tusentals människor hade roligt i annars så fridsamma Slottsskogen – då man åkte rullskidor, utövade karate och dragkamp, byggde tält och då Stadsfullmäktige förlorade fotbollsmatchen mot Stadsteatern torts att kommunalrådet Holger Bergqvist, var utsedd till bäst på plan.

Tusentals göteborgsungdomar går fortfarande omkring med ”Ett trivsamt Göteborg” tröjor och det är på intet sätt meningen att trivseln i Göteborg skall upphöra i och med fotbollen på Slottsskogsvallen.

Kampanjen Ett trivsamt Göteborg startade faktiskt redan våren 1967 – samma år som Statens Naturvårdspark startade aktiv miljövård och man söderut inledde aktionen Håll Skåne Rent.

Ett trivsamt Göteborg verkar aktivt för trivsammare miljö och mycket sker på skolans område. Miljövårdslektioner, speciella studiehäften, film, tävlingar, utställningar och stödaktioner arrangeras kontinuerligt. Också förskolebarnen kämpar för en trivsammare stad genom att engageras i ämnet via lekstugor, kasperteater, parklekar och skogspromenader.

Vuxna skräpar stundom även – men bör upphöra därmed sedan de kommit i kontakt med dagspressannonser, bioreklam och affischering i spårvagnar. C:a 2 miljoner kronor om året läggs ner på att skapa trivsam atmosfär i Göteborg.

Kampanjkansli är GAKO och kampanjen stöds ekonomiskt av Göteborgs Stadskollegium och en mängd andra institutioner i staden.

Kansliet förmedlar information och kampanjmaterial med adress GAKO, Box 5130, 402 23 Göteborg, tel, 40 00 60.

Den summering av erfarenheter som gjordes efter första kampanjåret visar att Ett trivsamt Göteborg är en realistisk satsning. Inte minst under jubileumsåret 1971 när tusentals turister från Sverige och utlandet väntas till Göteborg hoppas alla aktiva kunna visa upp en trivsam stad som vet vad miljövård är.

Viveca Lärn.”

Dagboken

Teater


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.