”Nu skall Göteborg skrinna!

Att vara åskådare är i och för sig trevligt – att vara med själv är långt mycket bättre.

Göteborg har lyckats värva SKRINNINGS-VM till Ullevi under jubileumsåret 1971, varvid holländska träskoarméer och norska lofotendito väntas invadera västkusten.

De norske är som bekant sakkunnigt folk med tidtagarur om halsen och protokoll över Hamars träningskolonier genom tiderna.

Även de holländska studerar året runt hurusom Verkerk och Schenk och Bols tränar på kanalerna.

Men den göteborgska publiken kommer att slå gästerna med fullkomlig häpnad februari 1971, ty en grandios majoritet skrinningsintresserade kommer att vara rätt bra på långrör själva.

Herr Nilsson från Värmland, f.d. Jonny Bråttom och numera trofast göteborgare startar i vinter ”Jonnys skrinnarskola” öppen för ungdomar mellan 11 och 90. Rektorn själv är 26.

Skolan startar samtidigt som Ullevi stora isoval blir klar – i mitten av november – och undervisningen omfattar skrinningens teknik, styrketräning och skridskoslipning på världsmästarvis. Två dagar i veckan sker undervisningen och klubbarrangörer är Wega, IFK Göteborg och Göteborgs skridskoförbund. Klubbarnas ordinarie instruktörer hjälper till i skolan. Munta skivor blir det i högtalarna ty skrinning är som bekant rytmisk.

Syftet är för Jonnys del att få ungdom att uppleva kampen på isovalerna så som han själv fått göra. Och för dem som inte kommer så långt – åtminstone få uppleva idrottens kamratskap.

Anmälningar sänds till Jonnys skrinnarskola, Box 29002, 400 62 Göteborg 29.

Viveca Lärn”

Dagboken

Film


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.