PANG – och så var jubileumsveckan inskjuten. Det var Göteborgs artilleriavdelning, som sköt dubbel svensk lösen på Gustav Adolfs torg på tisdagsmiddagen. Det blev en charmerande dag. Har månne jubileumsnämnden tagit av de åtta miljonerna och köpt bra väder för? Första dagen var Stora parkdagen och sommarunderhållningen bjöd öppna famnen i ett program vid Näckrosdammen. Fullt med folk som vanligt – framförallt lite svalare än vid paraden på Avenyen på middagen, då många äldre damer satt under solparasollen och bekikade händelserna. Det var en strålande start för jubelveckan!

– LADDA, rör i – fyr!

Kommenterade konstapel, ordförande och för dagen kanonchef Björn Hermond i det illustra sällskapet Göteborg Artilleriavdelning kl 12 på tisdagen. Och fyr blev det. Inte mindre än sex smällar, benämnd »Dubbel svensk lösen», invigde jubileumsyran från Gustav Adolfs torg.

Gamle Gustav såg nöjd ut där han stod i rök och damm precis som i gamla tider. Solen gassade över torget och jubileumskommissarie Jan Mörck spatserade omkring i finaste sommarkostymen med jubileumsmärket glittrande på kavajuppslaget.

– Det kunde inte fungera bättre, utbrast han. Vilket väder! Vi får väl behålla det veckan ut?

Konstapel Hermond, det är hans grad inom artilleriavdelningen som är så ny att de inte kommit längre med utbildningen, rättade till sina ståtliga mustascher och gav order igen:

– Det kommer nu att ske upprustning av pjäsen! Pjäsen ska stå där!

Därmed syftande på kanonen som drogs bort av hästarna från Nääs slott enligt äkta 1800-talsritual.

Göteborgs Artilleriavdelning som bildades så sent som i måndags kväll, av några entusiastiska historiker ser som sin enträgna uppgift att rekonstruera 1800-talets artilleri. Med Museistyrelsens välsignelse smäller de av saluter av hjärtans lust så fort det ges tillfälle. I sin iver började de med det redan några månader före måndagens formella föreningsbildande. Men det är lyckligtvis bara lösa skott.

Göteborgs Förenade Student musikcorps framförde därpå för första gången utsläppta i full frihet, gamla paradmarschen »Blaze Away» innan de till tonerna av »Washington Post» mer flöt än marscherade upp till Götaplatsen medan ansiktena blänkte av svett i kapp med mässingsinstrumenten i den tryckande hettan.

Decimerad skara

Annars var det en decimerad samling som gick gatan fram. Blåshjuden ställde upp närapå mangrant – 24 man – av den enkla anledningen att de är de enda som ännu har tentor kvar på årets kurs. Chalmers Barockensemble representerades av sin tappre president Fyra alliancare, tio tongångare och sju mistlurar. Det var det hela, men det lät inte dumt i alla fall. Trots värmen.

Chalmeristmusik blir det mer av på Liseberg på fredag, då den gamla jazzorkestern »La Scrala» skall återuppstå på Ronny Hartleys musikpaviljong.

Till glasskiosken

Efter den pärsen rusade samtliga studentmusikanter till närmsta glasskiosk där de nästan länsade lagret för en förskräckt och lycklig expedit, innan de drog igång på Jubileumsnämndens scen.

Om Göteborgs Artilleriavdelning stod för det historiska så stod studenterna för förnyelsen. Den fick vi uppleva i form av en alldeles fantastisk balettversion av »Jolly Bob» framförd av sex söta medicinarflickor i sjömanskostymer till ett helt nytt arrangemang av Lasse Dahlquists låt.” (Ur: Göteborgs-Posten 2 juni 1971)

Bilderna i dagens inlägg är hämtade ur Göteborgs-Posten 2 juni 1971.