I dag, 4 juni 2021, är det den officiella 400 års dagen. Dagen har valts utifrån när de slutgiltiga privilegierna för staden utfärdades, dock bör man komma ihåg att staden började byggas flera år tidigare och fick sina första tillfälliga privilegier 1619. Men, i dag skall det firas lite i skuggan av pandemin. En av de saker som händer i dag är öppnandet av Stadsmuseets nya utställning om 1900-talets Göteborg – Grejen med Göteborg. Öppningen kan du följa på nätet 13-16 i dag.

Se SVT Väst inslag om utställningen.

Här på Göteborgs historia firar vi med extra många berättelser denna dag. Under eftermiddagen kommer en berättelse om publikrekordet på utställningen 1923 och framåt kvällen ett utdrag ur TV-tablån från 1971 som visar hur televisionen bevakade 350-års dagen.

Det här är en av de allra första Volvobilarna, tillverkad sommaren 1926, finns att se på den nya utställningen på Göteborgs stadsmuseum. Grejen med Göteborg. Foto© Kristin Lidell.