”Och Göteborg dansade. Små grodorna utanför Bäckakällan, wienervals på Gustav Adolfs torg, All of me tryckare på Götaplatsen, en och annan spontandans på Avenyen – men mest av allt dansades det nedanför Storan när hela Rättviks Spelmanslag filade schottis, ihopträngda på en liten buss-scen.

Göteborgs folkdansare som började förlora hoppet om gatudansen behövde inte ens dra igång skarorna. De satte igång alldeles av sig själva.

Luften vibrerade av pomada, cigarrettrök, parfym och grisos. En överförfriskad ung grabb rullade upp byxbenen och svalkade av sig i Götaplatsens fontän på vilken hela ena kanten – den åt Konserthuset till – prydliga staplar av papperstallrikar och Lyckholmsburkar steg mot höjden.

När regnet drog förbi drog göteborgarna fram in till centrum. Vändpunkten kom vid niotiden då folk helt plötsligt från alla smågator strömmade mot Avenyen som blev ett flytande segt folkhav av sorl, fylletjut, skratt, ölburksskrammel och musik.

C:a 100.000 människor drog omkring i jubileumscentrat enligt patrullerande polis och rödakors-trupper som inte hade några allvarliga incidenter att rapportera om – ett par slagsmål hade avstyrts, några överförfriskade tagits om hand.

Smartast var Aktion Kollektivtrafik som ställde upp en liten disk utanför Storan där de tillhandahöll namnlistor för Rädda Allén.

– Detta är toppen. Tänk att det verkligen går att få fart på svenskarna, menade en röst ur vimlet. Hur skall det bli när Götet fyller 400 år?” (Ur: Göteborgs-Posten 6 juni 1971)

Bilden i sidhuvudet är hämtad ur Göteborgs-Posten 6 juni 1971.