”Lennart Wennermark, folkskolelärare är väl den göteborgare som fått ut mest av jubileet. En Volvo 142 närmare bestämt. Det var han som tog hem bilen i lådan hos Lennart Hyland på Liseberg i går. Och han blev glad förstås – trots att han redan har en Volvo, en Amazon Combi -70.

Problemet var bara: hur få hem bilen? Combin stod på parkeringsplatsen utanför Liseberg och frun har inte körkort.

– Men det ordnar sig nog, trodde Lennart Wennermark och snodde bilnycklarna mellan fingrarna, de nycklarna han hittat när han öppnade locket på sin blå låda.

Lennart Wennermark valde låda som nummer tre, tog blått, därför att det är göteborgs-färg.

Bilsemester

Hur det skall bli med bilarna i familjen Wennermark i fortsättningen visste han inte så där med en gång i går. En 20-årig dotter har körkort men har redan en liten bil. Bilsemester skall det bli, först till Malmö, sedan längre söderut – i någon av bilarna.

Lennart Wennermark fick sitt körkort 1933 och har kört prickfritt sedan dess. Berättade för Hyland och publiken att han inte ville köra upp en lörda som det var sagt för alla hästarnas skull – hisingsböndernas på väg in till stan.

I vilken ordning de sex finalisterna skulle välja låda avgjordes genom utslagsfrågor. Lennart Wennermark har aldrig frågetävlad förut.

– Min fru har ofta sagt att jag borde göra det eftersom jag ofta svarar på frågorna i TV:s tävlingar. Lennart Wennermark blev finalist i lådleken på Kungstorget på fredagskvällen.

Tillfälligtvis

– Jag var tillfälligtvis inne i stan med min yngsta dotter – familjen Wennermark bor i Västra Frölunda. Vi gick Avenyen ner och kom till Kungstorget just som Eva Rydberg sjön. Sen blev det Hylands tur och jag tänkte jag hoppar in.

– Och så blev det som det blev…

Lennart Wennermark har haft många olika bilar under årens lopp och kör dagligen. Combin har gått 5.000 mil. När han bytt den blå lådan mot den sjögröna Volvon som körts upp på scenen fick han provköra med en gång. fas det blev ett hopp och lite gnissel i växellådan innan den nya bilen kunde göra bakåtfärden ner på planen där gratulanterna strömmade till.

– Grattis! Jag visste att det var den blå lådan. Grattis! Lät det från olika håll.

Gott och ont

Det där med jubileet är annars på gått och ont, tycker Lennart Wennermark.

– Göteborg har varit nästan som någon större utländsk stad. Men det finns en hel del personer som inte vet hur friheten skall användas.” (Ur: Göteborgs-Posten 7 juni 1971)

Bilden i sidhuvudet är hämtad ur Göteborgs-Posten 7 juni 1971.