”Ett räddningshem för fallna och prostituerade kvinnor kommer att upprättas härstädes i april af Frälsningsarmén, som för detta ändamål inköpt prof. Nycanders villa, Södra vägen 48, för 52,500 kr. Det är nu fjorton år sedan »armén» började denna räddningsverksamhet, som under årens lopp gifvit mycket goda resultat. F.n. har armén tre dylika hem i Stockholm och ett i Malmö. Det har, enligt hvad som för oss uppgifvits, visat sig att af hundra i dessa hem intagna kvinnor omkring 63 för längre tid bevarats från återfall i sitt förra lastbara lif. Sedan de vistats ett år å hemmet, skaffar man dem anställning som tjänsteflickor, sömmerskor o.s.v.

Af köpeskillingen för den här inköpta villan skola 17,500 kronor erläggas kontant, och har Frälsningsarméns chef, »kommendöar» Mac Aloan, för erhållande af nödiga medel vändt sig till den ekonomiskt välsituerade allmänheten med bön om bidrag.

Då ju ändamålet är synnerligen behjärtansvärdt, anse vi oss böra fästa uppmärksamheten härpå. Bidrag kunna sändas till »adjutant» Alma Petri, Södra vägen 48, Göteborg, som är föreståndarinna för ett af räddningshemmen i Stockholm och som hitkommit för att iordningställa det nya hemmet.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 14 mars 1904)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Södra vägen, tidigt 1900-tal.