2000-talets Göteborg

Nya GG 229 Clipperton i Donsö djuphamn

Idag blir det lite samtidshistoria med några bilder från visningen av det nya fiskefartyget GG 229 Clipperton. Det var en stor tillställning den 21 juni 2018 då det nya fartyget visades upp i Donsö djuphamn, som även den är en nyhet vilken invigdes den 18 maj. Fartyget är stort, det största just nu under svensk flagg, dock inte det största någonsin eller det största ägt av svenska ägare.

Jämfört med tidigare generationers fiskefartyg är detta nybygge nästan en lyxkryssare med alla tänkbara bekvämligheter ombord, inklusive ett kompakt-gym.

Foto: Per Hallén 2018.

Hytterna liksom övriga utrymmen ombord är genomtänkta både när det gäller funktion, material, färger och stil.

Foto: Per Hallén 2018.

Foto: Per Hallén 2018.

Foto: Per Hallén 2018.

Foto: Per Hallén 2018.

Rundvandringen denna dag leddes av Lennart Bornmalm, författare till bland annat Fiskebåtarna & Varven del 1 och 2Ståltrålare i Svenskt Fiske 1959 – 1965 och Ö-varvet 100 år 1916 – 2016. Ett mycket intressant besök och glädjande att se detta moderna fartyg. Förutsättningarna skulle finnas för Göteborg att satsa på inte bara den stora containerhamnen utan uppmuntra, gynna andra delar inom sjöfart, frakt och fiske. Havet skall väl ändå inte bara vara något att blicka ut över från dyra lägenheter?

Givetvis bjöds det på bakelser denna dag! Foto: Per Hallén 2018.