Vinterland

Göteborgs omgivningar erbjuder just nu ett ganska praktfullt vinterland. Snötillgången är i allmänhet tämligen riklig, skidterrängen är högst varierande, och även inne i ren skogsterräng går det faktiskt hyggligt att ta sig fram på skidor — även om man nog bör se upp för stenarna. Skridskoåkningen på sjöisarna vill man än så länge inte oförbehållsamt rekommendera. Där är alltjämt många och stora frågetecken, och den gamla regeln om förhandsinformation gäller i högsta grad: ta noga reda på isförhållandena innan ni ger er ut på någon sjö.

Rent allmänt kan emellertid tryggt sägas att Göteborg har utomordentliga möjligheter att erbjuda den, som vill motionera och rekreera i vinterland. Vi har nära till vackra och omväxlande friluftsområden och behöver kanppas trisker någon större ”trängsel i spåren”. Väl ordnat är det också för till exempel skidåkarna med behagliga motionsslingor, avancerade träningsspår och bra backar för utförsåkning och skidhopp. Skatås kan nämnas, nyanläggningen i Bollebygd har blivit kolossalt populär, och Hindås har ju fina traditioner som populär och mycket välordnad vintersportplats för göteborgarna. En friluftsanläggning som också mer och mer lockar göteborgarna är Härskogen. Där har f.Ö. byggts en ny bastu, som om torsdagarna drar skaror av entusiaster, vilka uppskattar en skidtur eller terränglöpning som upptakt till bastu och isvaksbad.

Men insjöisarna är som sagt alltjämt förrädiska. Snö på isen döljer svaga skikt, strömdrag ets. Dra ut och njut av vinterlandet runt Göteborg men gå inte ut på isen innan ni tagit reda på vad den går för. Studera exempelvis tidningarnas israpporter för friluftsområdena vid veckoskiftena.

Dagboken:

Teater och musik:


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.