Fridolf Rhudin-klassiker

För den yngre generationen säger namnet Fridolf Rhudin inte mycket. Men han var under den korta tid han verkade utan tvivel vår genom tiderna mest populära film-! och revykomiker. Lite överallt i landet har på sista ti- j den uppskattade nypremiärer gjorts på flera av hans filmer.

På onsdag kl. 19.30 visar Svenska Filminstitutet på Stadsbiblioteket en av hans! populäraste filmer Spökbaronen.

Fridolf Rhudin var ingen vanlig bondkomiker. Han var en individualist som med sin stillsamt underfundiga humor gav en personlig prägel åt rollerna han gestaltade trots att de sällan gjorde rättvisa åt hans talang. Det enda orginella i Fridolf Rhudins filmer var oftast han själv.

Välj rätt utrustning

Vintersportlovet närmar sig, snö har vi förresten redan rätt gott om i Göteborgs omgivningar, cch en åtgärd som bör vara lika angelägen som själva träningen är att se över skidutrustningen. Med skröpliga eller olämpliga doningar blir det inget nöje — varken i slaombacken eller ute i långfärds spåret.

Många är av förståeliga skäl tveksamma när det gäller att välja utrustning. Det vimlar av mer eller mindre goda råd, priserna varierar och når otrevliga toppar etc. Vårt tips åt den tveksamme är att kontakta Skidfrämjandet, Turistföreningen eller helt enkelt någon av de rikt sorterade sportaffärerna. Men några ”tumregler” kan kanske inte skada.

Terrängskidan är väl den vanligast förekommande — fin och 1ämp’ig för kondi­tionsträning och för inte alltför långa fjäll­turer. Den kan man också få för en relativt billig penning. Skidbredd 65—80 mm.

Den som vill lite fortare fram i terrängen, och den som tycker om långfärder bör välja löpskidan. En lätt skida, som tycks vara särskilt populär i år. Till den använder man också cn lätt bindning, men observera att löpskidan bara passar för spåråkning. Skidbredd 50—55 mm.

Sedan finns det en tekniktur- och fjällskida, 75—85 mm bred, och särskilt lämplig för ungdomar samt för dem som inte besitter någon mera avancerad kunskap i utförsåkning men gärna vill pröva backen. Den passar också bra till längre turer, men observera att den bör ha hårda kanter — exempelvis stålkanter.

Slalomexperterna vet vilken utrustning de skall välja, och den kan bli ganska dyr. Vill ni pröva på den tjusiga slalomsporten så tänk på att skidan skall ha stålkanter och vara försedd med konstharts eller plastmassa — såvida man inte väljer en glasfiberskida. Och så skall det vara säkerhetsbindning och fångrem liksom specialpjäxor för slalomåkning.

För övrigt gäller än det gamla knepet att mäta till rätt skidstavlängd genom att sätta staven under armhålan. Och kom ihåg att stålstaven är starkast — men också dyrast.


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.