Operapremiär på Storan

En rucklares väg

Fredagen den 21 mars har Stora Teatern premiär på Igor Stravinskijs mästeropera En rucklares väg. Det blir första gången som detta neoklassicistiska verk framföres i Sverige sedan den 1961 presenterades på stockholmsopera i Ingmar Bergmans berömda och omdebatterade uppsättning.

Operan handlar om den unge Tom Rakewell i 1700-talets England som säljer sig till ondskans representant Nick Shadow för att kunna gå genvägen till makt, anseende och rikedom. Han sviker sin älskade, han kastar sig ut i nöjenas och lasternas virvel, men finner snart allt detta fadd och intetsägande. Men vägen tillbaka är stängd. Han måste löpa linan ut med den logiska nödvändigheten som alltid finns då människan sviker sin innersta uppgift.

En rucklares väg ges i Etienne Glasers regi och Gunnar Staern handhar den musikaliska ledningenDekoren är ett verk av Ingrid Rosell och i rollerna medverkar: Sigurd Björling (gäst) som Nick Shadow. Harald Ek är Tom Rakewell och Elisabet Walin hans svikna älskade. Ann-Marie Krafft, Ralf Asklund, Sören Söderberg, Marin Lundquist svarar för de andra rolluppgifterna i detta såväl musikaliskt som dramatiskt ytterst spännande verk, vars libretto skrivits av den engelseke poeten W.H. Auden och översatts till svenska av göteborgsfödde Östen Sjöstrand.

Alternerande med denna nyproduktion ges också världssuccémusicalen Spelman på taket – som snart nått sin 100:de föreställning – samt ytterligare några föreställningar av balettprogrammet med baletterna Carmen, Sonomobile och Soirée Musicale samt Rossinioperan Barberaren i Sevilla.

 

 

 

Dagboken

På bio

Dans i kväll?