”I den krets av varuhus, vilka Meethskoncernen grundat i Sveriges mera betydande städer, intager Göteborgsaffären en dominerande ställning. Meeths i Göteborg har varit och förblivit icke blott Göteborgs utan även ett av hela landets största och mest fashionabla modehus, som sedan decennier tillbaka varit en uppskattad inköpskälla för Göteborgsdamerna.

Den stora ljushallen.

Den första affären öppnades i februari år 1881 i hörnet av Kungsgatan och Ö. Hamngatan men redan år 1886 nödvändiggjorde behovet av större lokaler en flyttning av rörelsen till Kungsgatan 49, vilken fastighet samtidigt förvärvades. Affären förde till en början endast sybehörsvaror men upptog under 1890-talet även tricotage, hattar samt blusar, och 1905 började man även med försäljning av sidentyger. Är 1910 sammanslogs affären med Vollmers Modebasar, och samma år inköptes fastigheterna Kungsgatan 37 och 39 samt Vallgatan 20. Dessa fastigheter ombyggdes nu fullständigt, och nya avdelningar öppnades åter. Sålunda tillkom år 1912 tesalong, gardin-, manufaktur- och bomullsavdelningar samt avdelning för kappor. År 1930 företogs ännu en betydande utvidgning, i det fastigheten Kungsg. 35 inköptes och om-byggdes för skapandet av en ny stor manufaktur-hall. År 1932 öppnades leksaksavdelning och har därefter slag i slag tillkommit avdelningar för tapisserier, pappersvaror samt glas och keramik.

Interiör från konfektions avdelningen, 1 trappa.

Efter den storartade utveckling, som döljer sig bakom ovanstående korta rader, står nu företaget som ett högmodernt varuhus i modebranschen. Ständigt i intim kontakt med kontinentens ledande modecentra har firman under sin långa tillvaro kunnat glädja sig åt en oavbruten framgång och har på grund av sina kvalitetsvaror och förmånliga priser vunnit ett grundmurat förtroende hos den stora kundkretsen.

Kungsgatan, där som nämnts varuhuset är beläget, är stadens livligaste affärsgata och upptages fasaden häråt av en imponerande fil av eleganta och lockande skyltfönster. På bottenvåningen i den stora, sällsynt vackra ljusgården återfinnas bl. a. avdelningar för underkläder, badartiklar, spetsar, linne, väskor, handskar, parfym etc. En trappa upp finnas de utomordentligt välsorterade konfektions- och hattavdelningarna, och i tredje våningen ligger Göteborgsdamernas speciella favorittillhåll, Meeths tesalong, ett av stadens mest gouterade lunchställen med dagliga konserter av framstående solistkapell. Därintill återfinnes slutligen den avdelning som kanske mer än någon annan fångar turistens intresse, nämligen avdelningen för glas och keramik med konsthantverk från sådana världsberömda industrier som Orrefors, Kosta, Reijmyre och Upsala-Ekeby.”

Interiör av Herm. Meeths A-B Pretiosaavdelning, 2 trappor.

Texten är hämtad ur: Wendel, B., Beskrivning över Göteborg med omnejd, Fournir, Stockholm, 1939.