Ny färja medför stora ombyggnader på Stenpiren

Stena Line’s nya storfärja över Kattegatt insättes i trafik midsommarafton – 20 juni. Tar 1500 passagerare och 250 personbilar till Danmark/kontinenten på 2 timmar och 45 minuter. Från Stenpiren i centrum av Göteborg. Därmed utökar Stena Line sin bil- och gods- och passagerarkapacitet mångdubbelt. Den nya färjan är det största, snabbaste och exklusivaste fartyg som någonsin gått i reguljär trafik över Kattegatt. I restaurangerna plats för 1050 sittande gäster. Jättestor bar, engelsk pub, dansrotunda, stort tax-free-center, lekrum för barnen och skötrum för de allra minsta. Dessutom ett 100-tal hyttplatser för de passagerare som vill koppla av extra bekvämt några timmar.

Och stabilisatorer – det betyder, som Ni vet, lugn och säker resa i alla väder.

För att betjäna den nya färjan har Stena Line¨s Danmarks kaj i centrum av Göteborg, Stenpiren, byggts om. En ny, stor terminalbyggnad med ökade bokningsresurser, cafeteria m.m. står klar att ta emot premiärpubliken. Förbättrade tillfartsvägar, utökade parkeringsutrymmen, ombordkörningsfiler.

Stämma i Göteborg för hembygdsvårdssamfund

För första gången på 50 år har Samfundet för Hembygdsvård förlagt sin riksstämma till Göteborg. Ett digert program väntar deltagarna söndagen den 11 maj. Efter samling i Börsbyggnaden bjuder Göteborgs stad på lunch.

Under ledning av Personalkonsulent Anders Bothen vidtar så en mycket välplanerad bussrundtur, där allt vad Göteborg har av kultur i det närmaste avverkas. Rundturen avslutas i Göteborgs äldsta byggnad Kronhuset, där tillfälle att se Smetanautställningen Prag ordnats.

Så vidtar riksstämman i Röhsska Konstslöjdsmuseet, där jägmästare greve Hans Wachtmeister håller högtidstalet: ”Land i fara – land att vårda”.

På kvällen avslutas riksstämman på Lorensbergs Restaurant, där Hillevi Stenhammar sjunger göteborgsvisor.

Vi hälsar deltagarna välkomna till vår stad, och hoppas att torts den sena våren, de skola få en uppfattning om hur vackert Göteborg är, så att de kan återkomma och ”göra” den, när de inte ha ett så späckat program som denna gången.

Dagboken

Liseberg denna vecka


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.