Gratis lunchteater – succé!

Nu spelas det lunchteater i Göteborg. Det har spelats en del barnföreställningar på andra teatrar mitt på dagen. Men nu är det teater för alla människor och dessutom gratis.

På Röhska museet, Folkans annexscen, spelas varje onsdag, torsdag och fredag kl. 12.30 en succé från förra året, nämligen Tom Eyens ”Dt vita horan”. Gun Jönsson och Ann Lundgren spelar de båda rollerna och Hans Polster står för regin. Den här lunchteatern är ett experiment än så länge. Förra året ansåg Göteborgs Stadskollegium att detta Folkans ”andningshål” för en modern och annorlunda repertoar var så viktig att teatern fick ett särskilt anslag för verksamheten. Hur det går i år vet man inte ännu. För att någonstans börja, i väntan på myndigheternas beslut, tar man upp ovannämnda pjäs på nytt. Eyens pjäs är en uppgörelse med dollar och kapitalism, författaren är fjärran från Hollywood, Broadway och de stora pengarna. Hans pjäs bygger på Marilyn Monroes livsöde. Han vänder sig mot de falska drömmar som utlämnar individen till en olöslig konflikt mellan det undermedvetna och överjagets krav. Konflikten tolkar han teologiskt, så till vida att han låter hjältinnan slitas mellan rollen som hora och nunna.

Vad han berättar är en kvinnas liv. Hon har blivit filmstjärna. Levt på sitt ansikte och sin kropps fotografiska genialitet. Medan hon inom sig ropar efter kärlek och värme. Skildringen sträcker sig över tio sekunder. De sekunder som förflyter mellan det hon hängt sig i sitt rum på ett sjukhus till dess hon verkligen dör. Eyen lyckas få fram minnesbilderna genom att ställa en halvnaken blondin mot en skådespelerska i nunnedräkt. Rollerna glider in i varandra, håller domedag med varandra för att till slut helt uppgå i varandra.

Korsgatan – hel gågata

Torrskodd och med väl bevarade vita stövlar kan man numera vandra på Korsgatan i Göteborg – stadens första i hela sin längd uppvärmda gågata. Fastighetsägarna och affärsinnehavarna har stått för huvudparten av kostnaderna – drygt 100 000 kronor medan stadens bidrag är 35 000. Tre gatukorsningar av bilgator kom man inte ifrån – Vallgatan, Kyrkogatan och Drottninggatan, men i gengäld blir det soffgrupper, blommor och andra fröjder vid domkyrkoplan.

1951 framlades första idén att förvandla korsgatan till gådito och när den nu är klar för torrgång är den exakt 340 år. Gatan omnämndes redan i skrift under Göteborgs första årtionde – Göteborg fyller som bekant 350 år 1971 – och kallades då Kreuzgatan. Innan någon språksinnad lyckades översätta detta ursprungliga namn till Korsgatan nämndes den Apoteksgatan en tid – efter apoteket Kronan. Hisingsbönderna strövade flitigt på gatan och brukade handla där innan de öppnade sin egen torghandel klockan sju på morgonen.

Fem affärer på Korsgatan är över hundra år gamla. Äldsta fastigheten är Korsgatan 2 – det enda hus som återstod i kvarteret efter den ödesdigra branden 1802, då bl.a. Domkyrkan brann ner.

Två kändisar har bott på stans numera varmaste gata: Peter Wieselgren på nummer åtta och August Bondesson på nummer elva.

Korsgatan i egenskap av gågata invigdes officiellt i måndags.

Viveca Lärn

Dagboken


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.