Ett år går fort och det är nu inte många timmar kvar av 2019 och vi närmar oss inte bara ett nytt år utan också ett nytt decennium. Här på Göteborgs historia skall vi fortsätta att följa årstidernas växlingar i staden för 120 år sedan och det innebär att det kommer ett skifte av århundrade, från och med i morgon träder berättelsen om Göteborg in i 1900-talet.

Ett stort tack till er alla som följer Göteborgs historia, hemsidan har i år visats över 38 000 gånger, en ökning med drygt 7 000 jämfört med 2018. Hoppas att ni vill fortsätta följa resan genom stadens historia även nästa år och locka med er andra som är nyfikna på vad som hänt i Göteborg. Redan nu finns över 300 berättelser redo att publiceras och fler är under arbete. Det kommande året fortsätter givetvis med temat Göteborg för 120 år sedan, men det kommer även många andra artiklar samt ett en nysatsning, men det kommer ni att få höra mer om nästa år.

Varje dag under 2019 har det här berättats om Göteborgs historia, här kommer några länkar till inlägg från det gångna året.

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning är Göteborgs äldsta, största och mest spridda tidning

Det Göteborg som går: Gamla Varmbadhuset rivs

Gatuexcesserna i Göteborg: Polismästaren sårad

Elektriska spårvägar i Göteborg – beredningens förslag

Stugorna som ligga i vägen – ett stycke av det gamla Göteborg försvinner genom Örgrytevägens utvidgning

Älvsborg under Kalmarkriget

En luftfärja över älven?

Herrar Berggren och Johannessons motion kom att förändra Göteborg

Åtgärderna mot pesten

Långedrag, Friluftsort och restauranger

Ekman & Co

The Gothenbourg Tramway Company säljer spårvägen till Göteborgs stad

 

Nästa år väntar nya berättelser, en del handlar om brott och straff, vilket är ett outtömligt ämne tyvärr, en del kommer att handla om staden, byggnader, infrastruktur och teknik. Elektricitet är ett återkommande tema, hur skulle den nya tekniken hanteras? Elektriska spårvagnar planerades men el nådde även in i hushållen men kablarna mellan hushållen drogs ofta på olämpligt sätt och det kunde slå gnistor om ledningarna när det regnade….!  Bygget av Kungsportsbron uppmärksammas också, den tog lång tid att uppföra – varför går det så sakta i Göteborg? Undrades det i tidningarna. Men den nya cirkusbyggnaden uppfördes med amerikansk fart! År 1900 var också året då den första automobillastvagnen började rulla på gatorna i staden.

De stora brändernas tid var inte förbi år 1900, under den tidiga hösten kommer ni att kunna läsa om den mycket dramatiska elden som härjade Hultmans holme, det är inte ofarligt att bygga en blandstad där eldfarlig verksamhet ligger granne med bostäder!

En brittisk boxningsduell i Slottsskogen är en av flera skildringar av stadens mest välbesökta park. Det kommer också skildringar från göteborgarnas favoritplats när det gällde lite längre söndagspromenader – Delsjöområdet.

Det kommer också att uppmärksammas att det år 1900 gick att köpa arsenikfria tapeter – vilket framsteg!

2020 avslutas med den besynnerliga berättelsen om en paraplybrand på Viktoriagatan – något värt att vänta ett år på att få läsa om!

Gott Nytt År önskas er alla!


Bilden i sidhuvudet är hämtad ur Göteborgs Aftonblad 30 december 1899.