Sago-Greta fick i går på Margaretadagen mottaga en enastående högtidlig hyllning av Barnens Paradis samtliga personal. Vid sin ankomst till Johannebergsgården stod Lilla Vaktparaden uppställd och istämde en marsch komponerad av Sago-Greta och tillägnad Vaktparaden. Därefter överlämnade en liten flicka från Lillgården en bukett av violer och Putte N:r 41, känd som världens minste soldat, överräckte ett minnesfat av silver med inskription: Till min lilla Fostermamma från Putte. Sago-Greta vandrade fram mellan de uppställda leden och mottog i förbifarten av en av gossarna från den Lilla Paraden en förtjusande bukett av vita nejlikor och lilafärgade luktärter och ombunden med ett långt sidenband i samma färg. Med Sago-Greta i spetsen tågade så den improviserade Paraden fram genom Barnens Paradis. Den fulltaliga personalen stod uppställd i rader för att mottaga henne och vid grinden uppvaktade den unge förmannen Ejnar Hallberg med en av hela den manliga personalen jämte två dragspelsvirtuoserna skänkt synnerligen vacker konstnärligt målad större kudde av sammet och siden. Förmannen uttalade därvid personalens hyllning och tacksamhet i några väl valda ord varefter en av de medverkande, känd under namnet ”Moster Mia”, överlämnade en större bukett prunkande röda rosor från den kvinnliga personalen inom Paradiset. Marschen gick så runt Paradiset, där Sago-Greta hyllades av alla närvarande. Gössa Anders och hans dotter stodo färdiga att spela och dragspelsvirtuoserna i Sagoträdet stämde upp en festmarsch. Senare på dagen förklarade Sago-Greta att hon kände sig som en drottning, mer kunde hon ej ha blivit hyllad.

Bilden är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Musikkår i Barnens Paradis.

 

På Äppelboda värdshus mottog hon även en anslående hyllning. Då hon där skulle intaga lunch stod hela den vitklädda personalen uppställd på trappan och terrassen, varefter en av gossarna uppläste följande versifierade adress:

Alla både stora små
Önska att vår Greta må
Få fullt av livets goda
Och fira många dagar än
Och jämt förbliva barnens vän.

Därefter hurrade den unga skaran och överlämnade adressen jämte en förtjusande ask av silver med inskription som minnesgåva av Äppelboda Värdshus personal.

Under lunchen utfördes namnsdagsbarnet till ära musik av Vaktparadens musikkår och av Gössa Anders Andersson och hans dotter Anna. Lilla Sago-Greta klättrade upp på en av bänkarna och berättade för de samlade flera roande sagor och då åhörarskaran växte med den ena småttingen efter den andra passade Sago-Greta på att till deras stora förtjusning bjuda på pepparkaksgubbar från det populära Pepparkakshuset. En praktfull lyra av röda rosor överlämnades av Sångsällskapet I.O. och ett stort antal blombuketter från kamrater å Utställningen samt överiga vänner anlände under dagens lopp och på aftonen intog festföremålet på inbjudan av direktör Ekegårdh en splendid festmiddag inom en trängre krets.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 21 juli 1923)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Sago-Greta.