”I går skulle det bli extra festdag på utställningen med fyrverkeri, folkdanser under bar himmel o.s.v. Hr Adelsohn hade räknat ut att inkomsterna skulle bli överväldigande och herrarna Hammargren gjorde romerska hjul, raketer, bloss och andra lysande föremål under hela natten till söndagen. Allt var uträknat på bästa sätt. Följaktligen slog allt slint. Himlens slussar öppnades på vid gavel och regnet stod som spön i backen hela dagen. Alla människor voro ledsna. Adelsohn och herrarna Hammargren mest. I dag är det icke vare sig extra eller ordinarie festdag på utställningen. Följaktligen skiner solen som i Karlstad.

Saken är den som alla torde ha lagt märke till att det regnat avsevärt på senaste tiden. Mest i går. Vi ha frågat vår vän meteorologen. Även han har iakttagit en viss nederbörd. Mellan klockan åtta på söndags morgon till klockan åtta i dag har det fallit icke mindre än 31 mm. regn. Det är det mesta som noterats på hela året. Med några minuters paus för att vederbörande på meteorologiska stationen skulle få tid att mäta upp nederbörden har det faktiskt regnat 24 timmar i sträck. Barometern har varit långt nere på 750-talet och termometern tror att det är julafton i morgon. D.v.s. julafton vid Nordpolen.

Alla människor beklaga sig. Även de eljest så tålmodiga lantmännen, vilka som bekant annars alltid äro belåtna med både väder och skördeutsikterna, yttrade sig nedsättande om vädret i staden. Tacka ville de landet. Allra mest missbelåtna voro de tre unga pojkar som jag träffade i går kväll. De hade varit ute och seglat hela dagen i öppen båt. För att de inte skulle bli alldeles genomvåta voro de tvungna att hoppa i sjön och simma i land. Ändå rann vattnet i strömmar från deras kläder.

S.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 20 augusti 1923)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Kongresser, möten: Röda korsets kongress.