”– Vår hotellfråga här i Göteborg är bedrövlig, framhåller fastighetsdirektör F. Persson. Vi har förlorat två hotell, bl.a. Göta Källare och så brann Eggers. Vi har byggt ett provisoriskt hotell på Heden, som varit studentbostad på vintern, nu har vi uppfört en ny flygel där med 43 rum, vilket betyder 175 bäddar för turisterna sommartid. Men det är storhotellet av internationell klass som vi går och väntar på. Det är Göteborgs stad, rederierna och varven, som skall stå för driften och meningen är ju att bjuda utlänningar som komma till Sverige en förstklassig bostad. De skall inte vara hänvisade att störta från båt till tåg för vidare befordran. Vi har även försökt med flytande hotell som ubåtsmoderfartyget Patricia, som emellertid återkrävdes av flottan, och ”Kronprinsessan Ingrid”. Det är dock dyrbara lösningar. Vidare har vi köpt flyktinglägret på Skatås i Delsjöterrängen av staten, det är avsett som vandrarhem om sommaren och en idrottens högborg om vintern. Men det är de internationella turisterna, som vi måste sörja för, folk med valuta, som vill stanna ett slag i Göteborg. Utan det planerade storhotellet står vi oss slätt på den punkten.” (UR Svenska Dagbladet 22 april 1948)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Göta Källare.