”Det gick lifligt till på Lorensberg i går. Det allra yngsta Göteborg var nämligen där församladt och de snälla ’Myrorna’ bjödo på dans, tombola, tablåer, ringkastning m.fl. härligheter. Och nog senterades nöjena, alltid. Det var stim och en trängsel kring alla bord och i synnerhet ’frul Fortuna’ lockade oemotståndligt.

Öfverallt vimlade det af småttingar i skärt och blått och hvitt, hurtiga matroser, intagande dalkullor, skräckinjagande indianer, och last but not least, den allra sötaste riddare från lilleputtarnes land. Den 3-årige krigsmannen var emellertid mycket morsk trots sin litenhet och det var inte värdt att komma Hans Härlighet för när. När nämligen en förbipasserande dam drog honom intill sig och kyste honom, strök hans indignerat med handen öfver munnen och förkunnade ’Vassego å låt bli å syssa folk’.

Aftonens clou var naturligtvis tablåerna, bestående af årets tolf månader, flick- och goss-skepnader, hvarefter fröken A. Sjöman en stund höll de oroliga barnasinnena fängslade med berättelsen om ’Svinaherden’ af Andersen. Vidare fanns där stånd med alla möjliga leksaker, bland hvilka särskildt trumpeterna ’gingo’ mycket i marknaden och höllo en outtröttlig konsert hela kvällen, utan att som den andra mera ’skolade’ musiken hvila sig då och då.

Och så dansades det, förstås. Förste en stor allmän ringdans kring den väldiga, med brokiga pappersblommor virade majstången. Sedan polka, vals, pas d’Espagne och pas de quatre af de äldre barnen, under det de små arrangerade en liten privat svängom i alla blygsamhet lite längre bort i salen – och så ringdans igen.

Vid 8-tiden serverades smörgåsar och mjölk vid stora långbord i ett angränsande rum, och det såg sannerligen inte ut som om de inmundigade sötsakerna afsevärdt minskat aptiten. Vid niotiden började de allra minsta barnen aftroppa, under det en danslysten skara af de mera försigkomna ännu en god stund svängde om efter musikens toner.” (Ur: Göteborgs Posten 29 april 1904)

Bilden i sidhuvudet visar Myrornas barnfest 1913, hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta.