Skarp vinter väntas

Kyligt väder med mycket snö i delar av landet har vi haft i november 2016 och många spekulerar kring den kommande vintern, inte mycket har därmed ändrat på 120 år – jämför själv med dagens utdrag ur Göteborgs Aftonblad från 1896.

”Skarp vinter är det vara bäst att bereda sig på under denna vinter. Redan nu meddelas från flera håll i landet om bister köld, i Nerike och Vermland t. ex. nära 17 grader under ett par nätter. Åar och trängre farvatten äro däruppe redan tillfrusna och den jemförelsevis rikhaltiga snömängd, som redan kommit, har naturligtvis bidragit att i hög grad afkyla vat­tenmassorna. Just det att kölden och snön begynt så tidigt som i förra hälf­ten af november plägar utgöra ett säkert tecken på en äkta nordisk vinter.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 20 november 1896)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Hus vid på södra sidan i korsningen nuvarande Engelbrektsgatan/Götabergsgatan och öster om fd landeriet Götaberg. Till höger i bild, syns husen som tillhörde smeden C. H. Anderssons verksamhet. C H Andersson lämnar Engelbrektsgatan 1902 och flyttar till Kyrkogatan 1. Husen rivs 1902. Bilden är från 1880- eller 1890-talet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.