”Ett häftigt oväder med storm och regn i förening utbröt i våra trakter i går afton. På vår stads gator var det på qvällen allt annat än angenämt att taga sig fram. Den sydvestliga stormen hver kring knutame och hvirflade med oberäkneliga kastningar, som omöjliggjorde användandet af paraply mot det stridt nedströmmande regnet. Spårvagnar och droskor voro naturligtvis flitigt anlitade, och hvad särskildt de sistnämnda beträffar motsvarade tillgången på långt när ej den lifliga efterfrågan. De fleste trafikanterna fingo finna sig i att under det piskande störtregnet vada genom de öfversvämmande gatorna.
Äfven i dag har regnet fortfarit, ehuru mindre ymnigt. Stormen har dess bättre lugnat sig.
Den vackra hösten torde härmed vara slut. Nu kommer den kulna senhösten — och vintern. Brèchen är öppnad.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 3 november 1898)
Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta:
damparaply, med fodral. Det är mest sannolikt att detta är ett paraply men det skulle möjligen kunna vara ett så kallat ”en tout case” en kombination avsett att fungera som parasoll i solsken och som paraply i lättare regn.spröt av svartlackad metall, på ett av spröten sitter t en etikett med texten ”Kosmos C.H.R samt en bilden av en bevingad jordgljob. Skaft av ljust fernissat trä, doppsko i gulmetall, krycka av vitt konstmaterial med två svarta ränder närmast skaftet. Skärm av vitt siden som ytterst är randigt. Randningen är som följer : Ikat[grå /vit],vitt,Ikat,svart,Ikat,vitt, Ikat. Två knäppningsband , ett nere vid spröten och ett ca 13 cm högre upp.
Fodralet tillparaplyet är av vit bomullskypert maskinsytt och en svartlackad metallring där paraplyets spets ska sticka ut.
Kategorier:1800-talets Göteborg, Göteborg för 120 år sedan, Vädret