”Ett stilla aprilregn sipprade vemodigt över historiens sista mannekänguppvisning på Kungstorget i Göteborg. Nere på markplanet stod säsongens presumtiva konsumentkrets och huttrade i dufflar och lodentält. På tiljorna några meter högre upp visade Katz sitt vårmode.

Haj på daj gnolade Lasse Dahlquist på söndagen, ackompanjerad av Edith Segerstedts trio, mot gamla glada göteborgare i folkdjupet.

Det har han gjort i åtskilliga år. Modeparaden på Kungstorget är ett begrepp med ett kvarts sekel på nacken. Men nu blir det inte äldre.

– Nästa år har dom börjat bygga här borta, erinrar Lasse Dahlquist. Det är lite sorgligt. Men vi får se till att det blir desto trevligare i dag.

I sin egenskap av konferencier bekände han genast att modebranschens terminologi bitvis kändes en aning främmande men rabblade sedan ändå relativt obehindrat kommentarer som genomgående föreföll tämligen trovärdiga.

Ut och in spatserade alltså damer i gåsögon och smockmidjor, klassiskt och mintgrönt, oskuret och aprikos, med jämna mellanrum avlösta av herrar med moderat byxvidd och händerna i gubbfickorna.

Inte nog med detta. När Partille musikkår blåst av paraden annonserades världens roligaste karl. Epitetet visade sig vara reserverat för Sten-Åke Cederhök, som grävde fram senaste nytt ur anekdotförrådet, undrade vad foggen över Themsen egentligen är mot dimman i Lilla London och drog segrarna i den pristävling som Pressens Rundtur utlyst.

Ingenjör U. Hellström i Kållered vann en resa för två personer till Kreta. En annan resa – till Finland – fick Lars Ekberg i Göteborg. Penningvinster gick till Åke Pihlqvist, Göteborg, Ulla Ejdemark, Partille och Sally Forsberg, Göteborg. Dessutom delade Rundturen ut fribiljetter till Country & Wester-galan på Scandinavium den 19 april.” (Ur: Göteborgs-Posten 5 april 1976)

Bilden i sidhuvudet är hämtad ur Göteborgs-Posten 5 april 1976.