”I går hölls årets tävlan Göteborg runt, och nu liksom varje gång förut med undantag för det år då Stockholmsklubben ’Göta’ deltog, var det Kamraterna och Örgryte som kämpade om första platsen. Någon egentlig kamp blev det emellertid icke under de sista två femtedelarna av loppet, då Kamraterna under vägen mellan Gullbergsbrohemmet och Drottningtorget skaffade sig ett så långt försprång, att de icke hade nämnvärd känning av medtävlarna.

Under vägen dit var emellertid tävlingen hård. Hultin i Örgryte tog vid starten ledningen och Örgrytelaget låg först tills laget passerades strax innan man kom in på Seminariegatan. Kamraterna visade sedan vägen tills man kom till korsningen av Förenings- och Viktoriagatorna, där Örgrytes man gick fram och tog ledningen. Sedan voro Örgrytes män i têten, jagade av Kamraterna nedför Engelbrektsgatan, Södra vägen och genom största delen av Danska vägen. Från Redbergslid löpte de båda lagens män ungefär samtidigt, och Kamraternas kända Söderbom, började med obetydligt försprång vid Gullbergsbrohemmet. Han vann omkring 150 meter på sin distans, till Drottningtorget. Därefter ökade Kamraterna försprången oupphörligt och vunno mera överlägset än kanske någonsin förut.

Närmast de båda stora klubbarna följde Vega, Älvsborg i Borås, K.F.U.M., Landala I.F., Kamraterna i Borås, Kamraterna i Uddevalla och Bikingen.

I klassen gymnastikföreningar löpte seminaristerna på synnerligen god tid.

Stora människoskaror åsågo löpningen, men tack vare polismännens och tävlingsfunktionärernas påpasslighet hakade det ej upp sig vid någon av de många avlösningsplatserna.” (Ur: Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 22 maj 1923)

Bilden i sidhuvudet visar starten och är hämtad ur Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 22 maj 1923.