Varning till allmänheten

”Anhålles vördsamt om plats i Göteborgs Aftonblad för följande varning till allmän­heten och särskildt till dem som ha möble­rade rum till uthyrning.

Det finnes här i staden en gammal ärkebedragare som går så att säga ur hus i hus och narrar folk att till sig upplåta bostad, men i de allra flesta fall aldrig betalar ett öre i hyra. Helst vill han upprätta kontrakt, och lyckas han härutinnan då kan den därtill förledde förutom förlusten af hyran äfven bereda sig på både långa och dyra processer. Per­sonen i fråga gör vid första flyktiga påseende intrycket af att vara en gammal hederlig per­son, han har dessutom en mycket talande tunga och uppdukar en massa historier om affärsförbindelser med välkända högt uppsatta personer i samhället, titulerar sig för grosshandlare m. m., men har egentligen ej annat näringsfång än att uppvakta folk med tiggare- och salmonibref. Han är dessutom straffad för stöld och har äfven varit ådömd tvångs­arbete, och endast hans höga ålder räddar honom nu från att när som helst åter bli ådömd detsamma.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 20 oktober 1897)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Sträckningsbild Sillgatan/Postgatan mot väster. Sillgatan var känd som emigranternas gata, här fanns det som behövdes för Amerikaresan. På båda sidor av gatan ligger butiker, rederier samt hotell och rum för uthyrning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.