Valborgsmäss på Trägårn

Mitt i parken mitt i stan ligger Trägårn – en restaurang i det gröna – ett ställe där man kan ta det lugnt och ha det skönt efter en dag i Göteborg…

Jovisst, säjer ni kanske, så var det. Så hade vi det. Men Trägårn har ju brunnit. Alldeles riktigt. Men riktigare och viktigare är att den byggts upp igen, trätt fram som en fågel Fenix i den begynnande grönskan som en fågel Fenix i den bebyggande grönskan. Och på Valborgsmässoafton går vi dit allihop och återinviger Trägårn. Festligt göteborgskt.

Göteborgarnas gamla kära Trägårn – alltså officiellt Restaurang AB Trädgården i Göteborg – blev lågornas rov på hösten 1965. Det var något ”typiskt Göteborg” som då försvann, och det finns många göteborgare, som menar att sen den dagen Trägårn brann har stan inte varit sig riktigt lik.

Nu finns den där igen. Återuppbyggd och klar för festlig invigning på Valborgsmässoafton, samma dag som studenterna samlas i Trädgårdsföreningens park för att hälsa våren och den annalkande, sköna göteborgssommaren.

Och man behöver inte en sekund sväva på målet om hur det kommer att bli i fortsättningen: precis som förr kommer Trägårn att bli ett kärt tillhåll för både göteborgarna och dess gäster och turister. Så var det redan anno 1858. Då öppnade restauratörerna Josef och Christian Frick ”Konditoriservering i Schweizerpaviljongen” för allmänheten. Och det etablissemanget låg på nästan exakt samma ställe som Trägårn i dag. Det var en naturlig samlingspunkt, här andades man grönska och lantluft femtio meter från Avenyn, där träffades man för att konversera, äta gott och dricka något uppfriskande. Så där trivsamt, avkopplande och festligt får vi alltså nu igen.

Lite annorlunda förstås, det är ju klart. Det magnifika tvåvåningskråkslottet med anor från Schweizerpaviljongens tid har ersatts med en moder restaurang. Men den har byggts med pietet. En hel del av det gamla finns kvar, och huset står som sagt på den gamla grunden.

Att ”gå på Trägårn” är i Göteborg lika självklart som att stans direktörer kallar sig ”herr” eller att man på Kungsportsbron kan köpa ”härliga saftiga päron, fem för en krona”. Det är nära till fartyg och en doft av havet. Äkta göteborskt. Och kolossalt tryggt att veta att källarmästaren alltjämt heter Sten Forsberg. Han kunde Trägårn och kan den med hela dess stämning. Han har inte haft en lugn stund sedan gamla Trägårn brann, och nu är han vid sitt mål: den nya Trägårn invigningsklar. Att det sker i hans skickliga regi är god borgen för att det blir den äkta Trägårn igen, den som i varenda vrå är äkta göteborgsk och där allting är finess och utsökt. Vi gratulerar Sten Forsberg, göteborgarna och göteborgsgästerna till återuppståndna Trägårn, och missa inte nypremiären på Valborgsmäss!

Bevara Botaniska

Göteborgarna reagerar mot planerna på en motorväg genom Botaniska trädgårdens ytterområden. Biologilärarnas förening har lagt ut protestlistor mot projektet, och allmänheten står i kö för att skriva på. Det finns sådana protestlistor på stadens museer, i biblioteken och i andra, offentliga inrättningar.

En storstads ”lungor” bör bevaras intakta, menar de som protesterar. I grönområden renas luften genom att växterna producerar syre och samtidigt absorberar koldioxid. Växterna binder också damm. Så dessa betydelsefulla ”lungor” bör vi slå vakt om. Det vore, menar alla motståndare till det aktuella vägprojektet, högst olyckligt om Göteborg offrade det värdefulla och vackra området för en bilväg.

Dagboken

Liseberg denna vecka

Teater


Källa: Göteborg denna vecka: med Göteborgskarta, Göteborg denna vecka, Göteborg, 1931-1977. Tidningen finns i Göteborgs Hembygdsförbunds arkiv.