”Den skarpaste kölden under denna vinter hade vi i går natt. På flera ställen här i staden visade termometern 18 grader kallt och vid Jonsered t.ex. sjönk temperaturen under natten ända till 22 grader under nollpunkten.

Från andra orter i västra Sverige meddelas oss om ännu högre köldgrader under gårdagsnatten. I Uddevalla var det 25 grader kallt, i Borås 24 och ännu på förmiddagen i går var det 23 gr. Kallt utanför Sköfde. Och i Norrland var det ännu bistrare, enligt därifrån ingångna telegram. Sålunda visade termometern i Umeå -43, i Örnsköldsvik -40, i Sollefteå -37 och i Sundsvall -35 grader. Från Bollnäs telegraferas, att där i går på morgonen var -32 grader.

Här i Göteborgstrakten aftog emellertid kölden ju längre det led på dagen. Vid middagstiden var det endast 5 à 6 graders kyla och fram på eftermiddagen stod kvicksilfverpelaren vid nollpunkten. Samtidigt började snö falla och senare på kvällen och i natt rådde häftigt yrväder under det termometern visade -1 gr.” (Ur: Göteborgs-Posten 12 februari 1902)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Digitalt museum: En granskog tyngs ned av nyfallen snö i Bergslagsområdet.