Nya Varvets cellfängelse

”Sedan i våras pågå vid Centralfängelset ganska omfattande byggnadsarbeten för cellsystemets fullständiga genomförande. Arbetena utföras under öfverinseende af utaf fång­vårdsstyrelsen förordnad person, och vid desamma användas till en del äfven fångar.

Det är ifrågasatt, att i höst ett trettiotal fångar skola förflyttas från Långholmen till Nya Varfvet, såvida lokaler därför då äro i ordning. På Långholmen lär det nemligen vara trångt om utrymmet. På Nya Varfvet utgör antalet fångar i Centralfängelset cirka 135. Vestra kronoarbetsstationen har som bekant upphört, och vid Ostra kronoarbets- stationen varierar antalet stundom ganska hastigt. då den ådömda strafftiden för de där intagne i många fall icke är så lång. Såväl Nya Varfvet som det närbelägna Kä­ringberget och Nya Elfsborg hafva i sommar haft ganska många sommargäster.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 24 augusti 1896)

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Centralfängelset vid Nya Varvet med tårbitsformade rastgårdar. Under åren 1870- 1907 användes Nya Varvet som fångvårdsanstalt. Foto år 1900.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.