Den 21 december 1880 kunde läsarna av Göteborgs-Posten läsa många annonser inför julen. En av dessa rörde julgrisar – av marsipan. Det var E. Bräutigam som marknadsförde sin proukt.

Ur: Göteborgs-Posten 21 december 1880.

Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta:

En tysk succé mitt i stan

Bräutigams konditori, Östra Hamngatan, 6 november 1909. Utanför är det november- kallt, men här inne är det varmt och vackert. På bottenvåningen säljs marsipan och bakverk i inbjudande glasmontrar. Smörkrämsrosetterna är som vanligt populära, men Gustav Adolfs- bakelsen, som faktiskt är konditoriet Bräutigams eget påhitt, är dagens storsäljare. Från våningen ovanför hörs skratt och klirr från de stora, ljusa serveringslokalerna. Bakom kulisserna arbetar 80 personer med att tillverka godsakerna. Snart börjar produktionen av julens alla marsipangrisar.

I över hundra år var Bräutigams en samlingsplats för göteborgare som ville gå på lokal utan att nödvändigtvis dricka alkohol. Firman grundades av tyskfödde Emil Bräutigam, som började jobba i bageri redan som sexåring. I Köpenhamn träffade han sin blivande fru Johanna och flyttade med henne till Göteborg år 1870. Han kokade karameller i källaren tills paret slog på stort och skaffade lokaler på Östra Hamngatan. Bräutigams är fortfarande ett familjeföretag, som framför allt gör marsipanprodukter.

Men hur uttalas det tyska namnet då? Ja, de som jobbar där säger i alla fall Bröjtigams.